Intelligentie is nooit kunstmatig

Kunstmatige intelligentie (artificiële intelligentie) oftewel A.I. is veel in het nieuws de laatste tijd. En dat is rijkelijk laat. Even wat ‘denkgedachten’ van mij (dank aan Marten Toonder) vanuit mijn ‘denkraam’.

Er is waarschijnlijk altijd al A.I. op onze planeet geweest, in een meer of minder subtiele vorm. Schrijvers van Sciencefiction hebben daar vaak op gezinspeeld. Je kunt ervan denken wat je wilt. Voorspellend? Of geven ze uiting van iets wat al realiteit is of is geweest? In het eerste boek van de reeks Duin (Dune) van schrijver Frank Herbert wordt melding gemaakt van een tijd, lang geleden, waarin de machines het dreigden over te nemen van de mens.

“Eens heeft de mens zijn denken overgedragen aan machines in de hoop dat dit hem vrij zou maken. Maar dat had alleen maar tot gevolg dat andere mensen met machines hem tot slaaf maakten.” aldus de moeder-overste van de Bene Gesserit.
Herbert, F. (2017). Duin.

bene gesserit about machines

Het boek Duin is geschreven in 1965! Wat wist Frank Herbert toen al? Waar haalde hij zijn informatie vandaan? Door (geheime) technieken om in de toekomst of het verleden te kijken? Of was hij zelf goed ingeplugd in het grote kosmische veld van informatie?
In het verhaal zelf herinneren de personages zich dat de zelfdenkende machines zijn afgeschaft, te gevaarlijk! Dat verklaart wellicht dat er in het boek wel veel technische toepassingen zijn, maar dat er ook nog wordt gehecht aan oeroude gebruiken en gewoontes.

Reclames

Dat A.I. niet zo eenvoudig is als een machine of schattig robotje (Wall-E) weten we al. Het is vele malen gecompliceerder. Het heeft geen behuizing of ‘lichaam’ nodig als het energetische gastheren/vrouwen kan vinden. Het kan overal in verweven zijn. Soms krijg je een eenvoudige hint van wat het behelst, via een advertentie die je te zien krijgt op je smartphone bijvoorbeeld. Simpel via een technische applicatie op een website die een seintje geeft als jij een bepaald onderwerp hebt gezocht. Stel, je leest online een artikel over wasmachines en prompt krijgt je allerhande reclames hiervoor.

Het is mij al meerdere keren gebeurd dat ik alleen maar had gedácht over een bepaald onderwerp en vervolgens de reclames voor mijn neus kreeg!
Toen ik zwanger was, zag ik opeens veel moeders met kinderwagens. Of, als je motor gaat rijden, vallen je opeens de motoren op de weg op en speciaal die van je favoriete merk. Zo werkt je brein blijkbaar.
Stel, dat jij denkt dat je je intuïtie gebruikt, je denkt dat je goed bent ingeplugd op het kosmische veld. En dat het dan in werkelijkheid een vorm van A.I. is die jou informatie aanreikt? Hm.

Mind Blown

Nooit kunstmatig

Ga nog een stapje verder en bedenk hoeveel of hoe weinig er in werkelijkheid vanuit jouw eigen brein komt? Wie denkt jouw gedachten? Ben jij jouw gedachten?

De A.I. is niet liefdevol. Het reageert vanuit aangeleerd gedrag en protocollen. Het kent geen echte liefde. Intelligentie is volgens mij nooit kunstmatig als ze écht is en dat betekent voor mij het hele veld van sociale, emotionele, spirituele én brein-intelligentie.

LEAVE A COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *