Wat is Wetíko? Mijn summiere uitleg in het boek is dit: ‘Ik ontdekte het begrip Wetíko (afkomstig van inheemse volken). Het gedraagt zich als een virus* dat het kwaad in de mensen brengt. Dit gebeurt al duizenden jaren. Mijn vermoeden is dat het in Atlantis begon, toen we nog vijfde dimensie wezens waren, maar weer moesten afdalen in de stof, de 3D. Sindsdien woekert Wetíko voort, net zolang tot we het hebben getransformeerd.’

De verhalen in mijn boek illustreren wat ik met dit begrip bedoel. Maar er is niemand beter dan Paul Levy, die zich heeft gespecialiseerd in het begrip Wetíko. Zijn uitleg is eenvoudig en compleet.

Paul Levy is specialist

Ondanks de eenvoudige uitleg is er veel, heel veel te vertellen over Wetíko.
>> Hier vind je Paul Levy en zijn boeken. Nog niet in het Nederlands beschikbaar. Wel vertaald in Duits. Je kunt erop zoeken bij Bol of Amazon. Ik ben nog bezig met het lezen van zijn boeken, omdat ik voorafgaand aan het schrijven van mijn eigen boek alleen wilde invoelen wat Wetíko is, maar nog niet teveel invloeden van anderen wilde krijgen.

*) Pssst: wat is een virus eigenlijk?

Dat is een superklein micro-organisme, waarvan we denken dat het ons ziek kan maken. Het bestaan van zo’n ding is echter nooit aangetoond. Hee, ik bespeur daar de werking van Wetíko! Dat wordt beschreven als een mind virus. Fysiek kun je het niet meten of fotograferen, maar overdrachtelijk, in de energie, bestaat het wél! In de afgelopen jaren was de halve mensheid betoverd door dit ongrijpbare ding. Ik voel het in mijn buik, terwijl ik dit typ. Wat ongelooflijk raar eigenlijk, een mind virus dat in ons zit en ons aanzet tot het geloven in externe dreiging! Tssss.

Voorbeeld van hoe het werkt

Een voorbeeld van hoe Wetíko volgens mij werkt: de gemeente heeft na jaren vragen door ‘groene’ inwoners een bomenbeleid. Er is achterstallig onderhoud. De elzen langs de sloten worden ‘afgezet’, dat betekent dat ze worden gesnoeid tot er een stomp overblijft die weer uitgroeit tot een elzenbosje. So far, so good.
Echter, het was al jaren geleden bekend dat het verstandig is om de elzen om en om te snoeien. Zodat er voedsel beschikbaar blijft voor al die leuke kleine zangvogeltjes, die in en rond de elzen leven!
Maar nee, alle elzen zijn zojuist gesnoeid. Weg zangvogels. Het duurt weer een paar jaar voordat de bosjes uitgroeien.
Hoe komt dit nu? We kijken even op 3D niveau: verschuiving van taken, tussen gemeente en aannemers. Outsourcen en weer zelf gaan doen. Voortdurende wisseling van ambtenaren. Als je gaat vragen hoe dit nu kan gebeuren, dan krijg je meestal (ervaring) een antwoord: “Sorry, er ging iets mis in de communicatie.” De verantwoordelijke ambtenaren zijn (meestal) erg aardige mensen die hun best doen. Toch gaat het fout en dat is bij lange na niet de eerste keer.

Ga ik dieper kijken, dan zie/voel ik Wetíko. Een trein die doordendert. Iets donkers en naars op de achtergrond, dat ervoor zorgt dat dingen voortdurend in het honderd lopen.
Kijk nog dieper. Wetíko zorgt ervoor dat mensen zich boos/verdrietig gaan voelen. Dat mondt uit in onmacht. Veel mensen haken hierdoor af. Onmacht kan erg schadelijk zijn. Wetíko wordt weer krachtiger, doordat het zich voedt met de negatieve gevoelens van de mensen. De trein die doordendert rijdt in een kringetje rond.

Hoe komen we eruit?

Als ik het antwoord weet, zijn jullie de eersten die het hier lezen. Gaan we de symptomen bestrijden? Of pakken we het bij de wortel aan? Wie van jullie, lezers, voelt zich geïnspireerd om ideeën aan te dragen, waar we samen mee verder kunnen?